Surah Pertama Diturunkan

Posted on

Surah Pertama Diturunkan. Ini sesuai riwayat bukhari dan muslim dari 'aisyah r.a. Hadis jabir ini dapat dijelaskan bahawa soalan itu mengenai surah yang diturunkan secara penuh.

10 ayat pertama surah AlKahfi YouTube
10 ayat pertama surah AlKahfi YouTube from www.youtube.com

Jabir menjelaskan yang surah muddathir diturunkan secara penuh sebelum surah iqra’ selesai diturunkan, karena yang turun pertama sekali daripada surah iqra’ itu hanyalah permulaannya saja. Kisah turunnya ayat pertama ke nabi muhammad sangat populer. Tepatnya pada tanggal 17 ramadhan melalui perantara malaikat jibril.

`Tiadalah Aku Peroleh Dalam Wahyu Yang Diwahyukan Kepadaku, Sesuatu Yang Diharamkan Bagi Orang Yang Hendak Memakannya, Kecuali Kalau Makanan Itu Bangkai, Atau Darah Yang Mengalir Atau Daging Babi Karena Sesungguhnya Semua Itu Kotor Atau Binatang Yang.

Mengenai hadis daripada abu salamah daripada jabir tersebut di atas, dapat di jelaskan di sini yang mana pertanyaan abu salamah yang di jawab oleh jabir tersebut menjelaskan tentang penurunan surah pertama secara sepenuhnya. Sedang hadis jabir di atas, menyinggung surat yang pertama kali diturunkan setelah sempat terhentinya wahyu (nahjut taisir/57). Kisah turunnya ayat pertama ke nabi muhammad sangat populer.

كَانَ مِنَ الْوَحْيِ الرُّؤْيَا أَوَّلُ مَا.

Dirumah khodijah inilah alloh menurunkan ayat yang berbunyi : Penurunannya kerana sesuatu sebab yang mendahuluinya. Ini sesuai riwayat bukhari dan muslim dari 'aisyah r.a.

Ayat Tersebut Ialah Sebagaimana Firman Allah :

Ada yang mengatakan maksud jabir: Yang pertama kali turun untuk menyatakan. Jabir menjelaskan yang surah muddathir diturunkan secara penuh sebelum surah iqra’ selesai diturunkan, karena yang turun pertama sekali daripada surah iqra’ itu hanyalah permulaannya saja.

Kemudian Yang Kedua Adalah Bagaimana Cara Kita Membaca Harus Senantiasa Ingat Kepada Allah.

Ketika nabi muhammad bertafakur di gua hira. Pada hakekatnya surat ini merupakan surat yang pertama kali diturunkan secara sempurna. Atau maksud jabir bahwa surat mudassir itu adalah surah pertama yang diturunkan setelah masa terhentinya wahyu.

Ada Pula Yang Mengatakan Surah Al Fatihah Diturunkan Dua Kali.

Inilah tiga keutamaan surat al fatihah Dijawab berhubung hadis jabir r.a bahawa, maksud jabir r.a dari hadis ini menjelaskan tentang penurunan surah pertama secara lengkap. Di periode pertama ini, terdapat 86 surah makiyah yang diturunkan.